Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na
przechowywanie żywności. Pozwala na dłużej zachować świeżość produktów, bez
pozbawiania ich wartości odżywczych i konieczności poddawania obróbce z
wykorzystaniem konserwantów, takich jak cukier czy sól. Podczas aranżacji
przestrzeni warto więc
zastanowić się, czy nie przeznaczyć dodatkowego miejsca właśnie na zamrażarkę.
Obecnie na rynku dostępne są modele, które z łatwością umieścimy nawet w
najmniejszej kuchni. Jeżeli natomiast nie mamy miejsca w kuchennej zabudowie,
zamrażarkę z powodzeniem możemy wstawić do innego domowego pomieszczenia – garażu,
piwnicy czy nawet korytarza, ponieważ nie jest ona tak intensywnie wykorzystywana,
jak lodówka.
Dodatkowe
mrożenie, nawet w najmniejszej kuchni
Zamrażarkę trzeba dostosować do wolnego miejsca, jakie
posiadamy w domu, ale także do indywidualnych preferencji oraz potrzeb w
przechowywaniu rodzajów i ilości jedzenia. Jeżeli w zabudowie kuchennej
dysponujemy jedną wolną szafką, możemy wyposażyć ją w kompaktowy model, który
zamontujemy pod kuchennym blatem lub w małej, niewykorzystanej wnęce. Przy
wyborze tego typu urządzenia warto zwrócić uwagę na sposób montażu drzwi i
wybrać ten, który wyposażony jest w specjalną konstrukcję zawiasów, pozwalającą
na zmianę kierunku otwierania drzwi. Zamrażarki kompaktowe zawierają przeważnie
trzy duże pojemniki, w których ulokujemy więcej produktów, niż w standardowych chłodziarko-zamrażarkach. Urządzenie Freggia LSB0010 posiada
107 litrów pojemności.
Zamrażarka
szufladowa czy skrzyniowa?
Osoby, które dysponują większą powierzchnią do
zagospodarowania, mogą wybierać spośród dwóch typów urządzeń – zamrażarek
skrzyniowych oraz szufladowych, które zazwyczaj występują w wersjach wolnostojących. Decydując się na jedną z nich trzeba przemyśleć, do
czego urządzenie będzie nam służyć. Zamrażarka skrzyniowa lepiej sprawdzi się w
przechowywaniu dużych porcji produktów, które nie mieszczą się na tradycyjnych
półkach. Tego typu modele mają również więcej pojemności – nawet do ponad 400
l. Zamrażarka szufladowa posłuży przede wszystkim osobom, które chcą mrozić poporcjowane
i posegregowane produkty. Dużo bardziej efektywne będzie ułożenie ich w
szufladach, przez które będziemy widzieć, co się w nich znajduje.
Na jakie
funkcje zwrócić uwagę przy zakupie zamrażarki
Decydując się na zakup urządzenia powinniśmy
zwrócić szczególną uwagę na jej wytrzymałość
w najbardziej upalne dni. Zamrażarki dostępne w ofercie Freggia mają
najwyższą klasę klimatyczną T,
co oznacza, że sprzęt bez problemów będzie pracował w temperaturach nawet do +
43°C i co najważniejsze – nawet w takich warunkach utrzyma temperaturę
wewnątrz, aż do -24 °C. Jest to bardzo istotne, ponieważ przy przechowywaniu
dużej ilości żywności, zamrażarka nie może przestać funkcjonować – grozi to
utratą zamrożonych produktów lub ich zepsuciem. Trzeba również pamiętać o
wysokiej klasie efektywności energetycznej - sprzęt, który pracuje przez cały
rok bez przerwy, powinien zużywać, jak najmniej energii elektrycznej.
Funkcje, które
pomogą w codziennym użytkowaniu
Aby maksymalnie wykorzystać funkcje zamrażarki i
zapewnić przechowywanej w niej żywności, optymalne warunki, należy zadbać,
m.in. o utrzymywanie w niej odpowiedniej temperatury. Posłuży do tego, m.in. wyświetlacz
z elektronicznym sterowaniem, dzięki któremu można zaprogramować pracę
urządzenia oraz elektroniczny mechanizm kontroli temperatury wnętrza,
zapewniający jego precyzyjne regulowanie. Natomiast tryb szybkiego
zamrażania umożliwi zamrożenie nawet dużej ilości żywności w bardzo krótkim
czasie. Warto również zwrócić uwagę na przezroczyste szuflady, przez które
widać zawartość poszczególnych pojemników, bez potrzeby ich otwierania.
W przypadku zamrażarek, w których zazwyczaj
przechowywane są duże ilości produktów, bardzo dobrze sprawdzi się również,
znany z nowoczesnych lodówek, system No Frost. Zapobiega on osadzaniu
się lodu w komorze zamrażarki, eliminując w ten sposób konieczność okresowego,
ręcznego odmrażania urządzenia.
‹ ›
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET